Ουρανούπολη , Αμμουλιανή , Ιερισσός, Νέα Ρόδα ...

Ουρανούπολη

Η Ουρανούπολη, το τελευταίο σύνορο για το άβατο του Αγίου Όρους, που από το λιμάνι της καθημερινά επιβιβάζονται μοναχοί και κοσμικοί για το μεγάλο ταξίδι στη θρησκεία, για το μοναδικό ζωντανό μνημείο στον κόσμο, το Άγιο Όρος.

Προσφυγικό χωριό που κατοικήθηκε από πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική καταστροφή, δίνοντάς του αρχικά την ονομασία «Πρόσφορο» ενώ αργότερα, το 1960 παίρνει δικαίως την σημερινή του ονομασία, η Πόλη του Ουρανού. Ο βυζαντινός, επιβλητικός πύργος, ο Πύργος Προσφορίου στο λιμάνι είναι χτισμένος κατά την διάρκεια του 14ου αιώνα ώστε να προστατεύει τα μετόχια της μονής Βατοπεδίου, ενώ το 1379 φιλοξένησε τον βασιλέα της Θεσσαλονίκης Ιωάννη Παλαιολόγο. Αργότερα έδωσε στέγη στους πρώτους πρόσφυγες για αρκετό καιρό και αμέσως μετά, το 1928 κατοικήθηκε από το ζεύγος αυστραλών Loch, οι οποίοι δώσανε νέα πνοή στο χωριό μέσα από την τέχνη του αργαλειού, ιδρύοντας μία αξιόλογη τοπική βιοτεχνία, υφαίνοντας χαλιά με μοναστηριακά μοτίβα. Η κυρία Loch μάλιστα φρόντιζε τους κατοίκους με ιατρικές συμβουλές και πρακτικές μιας και τότε δεν υπήρχε γιατρός στο χωριό. Οι κάτοικοι λένε ότι το φως της κάμαράς της, στον τελευταίο όροφο του πύργου, έδινε ένα περίεργο αίσθημα σιγουριάς σε αυτούς. Σήμερα, ο Πύργος, λειτουργεί σαν μουσείο και φιλοξενεί μία πανέμορφη συλλογή βυζαντινών αντικειμένων.

Ο παραλιακός πεζόδρομος είναι στολισμένος με τις πιο φημισμένες ψαροταβέρνες της Χαλκιδικής, από ψαροκάικα που τρυγάνε τους πλούσιους ψαρότοπους του Αγίου Όρους, ενώ μία βόλτα στο χωριό θα σας αποκαλύψει γραφικά μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, εικόνες ζωγραφισμένες από μοναχούς του Άγιο Όρος, υφαντά και κοσμήματα.

Αξίζει επίσης να δείτε:

  • Τη Μονή Ζυγού, την μοναδική που είναι χτισμένη εκτός των συνόρων του Αγίου Όρους και επισκέψιμη από γυναίκες. Χτισμένη τον 11ο αιώνα, εκπληκτικής αρχιτεκτονικής , τοποθετημένη μόλις 40 μέτρα από την συνοριακή γραμμή του Αγίου Όρους. Οι ανασκαφές που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, φέρανε στο φως σπουδαία και σπάνια ευρήματα.
  • Την Αμμουλιανή, το πανέμορφο, ειδυλλιακό νησί, με πανέμορφες παραλίες και γειτονιές ζωγραφισμένες με την αίσθηση του παρελθόντος.
  • Τα Γαιδουρονήσια, ένα σύμπλεγμα μικρών ακατοίκητων νησιών, που συνδέονται με καικάκια από το λιμάνι της Ουρανούπολης, όλα προικισμένα με χρυσαφένιες παραλίες με σμαραγδένια νερά.