Ουρανούπολη , Αμμουλιανή , Ιερισσός, Νέα Ρόδα ...

Νέα Ρόδα

Τα Νέα Ρόδα, ένα χωριό που κατοικήθηκε αρχικά από μόλις 40 οικογένειες προσφύγων από τα Ρόδα της Μικράς Ασίας, που εγκαταστάθηκαν εδώ αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μετά από πολλές περιπλανήσεις και ταλαιπωρίες. Το χωριό ιδρύθηκε στη θέση «Πρόβλακας» , που σημαίνει «πριν το αυλάκι», εννοώντας τη ξακουστή Διώρυγα του Ξέρξη.

Με το πέρασμα των χρόνων και την ανταλλαγή πληθυσμών, ο οικισμός προσελκύει και άλλους πρόσφυγες, ερχόμενοι ακόμη και με καΐκια, από την Ανατολική Θράκη, την Καππαδοκία και άλλες Μικρασιατικές περιοχές. Μαζί με τις μνήμες και τα ξεχωριστά ήθη και έθιμά τους, φέρνουν και την εικόνα της Παναγιάς, που φυλάνε μέχρι και σήμερα στην εκκλησία του χωριού, κρατώντας την σαν την μεγαλύτερη τους προστασία.

Σήμερα το χωριό ζωγραφίζεται από όλα τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού οικισμού και όλοι οι δρόμοι του καταλήγουν στον μεγάλο πεζόδρομο της υπέροχης πεντακάθαρης παραλίας με τα κρυστάλλινα νερά, ενώ στα κύματά της ακουμπούν beach bars με καλοκαιρινές μουσικές και κοκτέιλς.

Αξίζει να σταθείτε για λίγο στο μικρό παρεκκλήσι που στέκει πάνω στον λοφίσκο, απέναντι από το λιμάνι, και να αγναντέψετε μέχρι απέναντι στο ακρωτήρι του Αράπη, και τις απάτητες παραλίες του Αγίου Όρους.