Ουρανούπολη , Αμμουλιανή , Ιερισσός, Νέα Ρόδα ...

Ιερισσός

Μόλις 18 χλμ από την Ουρανούπολη, βρίσκεται η Ιερισσός, το μεγαλύτερο χωριό και πρωτεύουσα του Δήμου, με μία ιστορία που ξεκινάει από τον 7ο π.Χ αιώνα. Υπήρξε πολύ σημαντική πόλη, με ένα φημισμένο εμπορικό λιμάνι, αλλά μέχρι και δικό της νόμισμα. Στον χώρο της αρχαίας Άκανθου θα βρείτε σπουδαία ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τότε, αποκαλύπτοντας την ένδοξη ιστορία της. Σήμερα το λιμάνι της συνεχίζει να είναι σημαντικός πόρος ζωής, από τα σπουδαιότερα στην Βόρεια Ελλάδα και εξαπλώνοντας την φήμη του καλού, φρέσκου ψαριού, σε ολόκληρη την χώρα. Δίπλα ακριβώς, τα καρνάγια, από τα τελευταία εναπομείναντα στη χώρα, έμπειροι καραβομαραγκοί εδώ και αιώνες τώρα, κατασκευάζουν σπουδαία σκαριά με ξυλεία που προμηθεύονται κυρίως από το Άγιο Όρος.

Η Ιερισσός στεφανώνεται από 15 χλμ μίας μοναδικής ακτογραμμής, βραβευμένη εδώ και πολλά χρόνια με το διεθνές κριτήριο καθαριότητας και ασφάλειας της Γαλάζιας Σημαίας. Στον φαρδύ παραλιακό πεζόδρομο τα παιδιά μπορούν να κάνουν ποδήλατο, οι μεγάλοι θαλασσινούς περιπάτους ενώ θα βρείτε επίσης πανέμορφα καφέ, εστιατόρια, τον παραδοσιακό Μύλο καθώς και το μεγάλο Ενυδρείο (40κυβ.μ), αξιοθέατο για μικρούς αλλά και μεγάλους, με πλήθος περίεργων, σπάνιων ψαριών και θαλασσινών, συλλεγμένα όλα από τον κόλπο της Ιερισσού.

Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε το Κέντρο Πολιτισμού, το μοναδικό που προβάλει στερεοσκοπικές-τρισδιάστατες ταινίες στην Ελλάδα, φιλοξενώντας ταυτόχρονα διάφορες εκθέσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον.