Ουρανούπολη , Αμμουλιανή , Ιερισσός, Νέα Ρόδα ...

Αμμουλιανή

Η Αμμουλιανή, το μοναδικό νησί της Χαλκιδικής με μόνιμους κατοίκους που αριθμούν περίπου τους 600, με έκταση μόλις 4.5 χιλιομέτρων. Το νησί ήταν παλιότερο μετόχι του Βατοπεδίου Αγίου Όρους μέχρι και το 1925 που παραχωρήθηκε από τη μονή στους πρόσφυγες που ήρθαν από την Προποντίδα της Μικράς Ασίας το 1925. Οι πρόσφυγες φέρανε μαζί τους την τέχνη και την γνώση της αλιείας, με την οποία ασχολούνται μέχρι και σήμερα μαζί με τον τουρισμό, τις ελιές και την κτηνοτροφία.

Το νησί είναι προικισμένο με μία ιδιαίτερη μορφολογία, που εναλλάσσεται με παραλίες και μικρούς κόλπους, λοφίσκους και μικρές πεδιάδες. Σε μία από τις επίπεδες εκτάσεις μάλιστα υπάρχουν και αλυκές, από όπου γίνεται συγκομιδή μικρών ποσοτήτων αλατιού. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η ξακουστή παραλία «Αλυκές», για την οποία έχουν γραφτεί άρθρα σε ελληνικά αλλά και ξένα ταξιδιωτικά περιοδικά. Παρόλα αυτά, οι καλές παραλίες βρίσκονται παντού και μερικές από αυτές είναι οι: Αη Γιώργης, Καραγάτσια, Τσάσκα, Φάκα, Μεγάλη Άμμος, αλλά και πολλές άλλες που θα ανακαλύψετε σε κάθε περιήγησή σας.

Η βόλτα μέσα στο χωριό έχει να σας αποκαλύψει πανέμορφα θαλασσινά σπιτάκια, τον αρσανά, την πανέμορφη εκκλησία στη πλατεία αλλά και καλντερίμια, που συνθέτουν ειδυλλιακά καλοκαιρινά, θαλασσινά τοπία.