Τα ίχνη του βίου και του πορείας του σπουδαίου φιλόσοφου αποτυπώνονται ανεξίτηλα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αφήνοντας σε εμάς ζωντανή την σπουδαιότητα του έργου του.

Αριστοτέλης

Ο Αριστοτέλης, ο σπουδαίος αρχαίος φιλόσοφος, τιμά αυτή τη πατρίδα σαν γενέτειρά του, μιας και γεννήθηκε στα Στάγειρα το 384 π.Χ, από τον γιατρό Νικόμαχο και τη Φαιστιά. Οι γονείς του πέθαναν όταν ακόμη ήταν μικρός και την ανατροφή του ανέλαβε ο συγγενής του Αταρνέας. Στα 18 του χρόνια έφυγε από τα Στάγειρα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου και έμεινε για 20 χρόνια φοιτώντας στην Πλατωνική Ακαδημία. Το ίδιο διάστημα ίδρυσε σχολή στην Τρωάδα (παράλια Μικράς Ασίας) και παντρεύτηκε την Πυθιάδα, την ανιψιά του Ερμία. Αργότερα πέρασε απέναντι στη Λέσβο για δύο χρόνια και το 343 π.Χ δέχτηκε την πρόσκληση του βασιλιά Φίλιππου Β’ να γίνει δάσκαλος του γιου του, του Αλέξανδρου. Η διδασκαλία διήρκησε 3 χρόνια ενώ αμέσως μετά εγκαταστάθηκε στα Στάγειρα, όπου και ξαναπαντρεύτηκε την Ερπυλλίδα. Το 335 π.Χ επέστρεψε στην Αθήνα, ιδρύοντας την σχολή «Λύκειο» που αργότερα μετονομάστηκε «Περιπατητική Σχολή», με χρήματα που του χορήγησε ο Αλέξανδρος. Την σχολή διηύθυνε για 12 ολόκληρα χρόνια, οπότε και συνέγραψε μεγάλο μέρος του σπουδαίου έργου του. Παρόλα αυτά μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατηγορήθηκε για ασέβεια και έτσι αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στη Χαλκίδα, όπου και πέθανε το 322 π.Χ στα 63 του χρόνια. Οι συμπατριώτες του, ένα χρόνο αργότερα πήραν τα οστά του και τα έθαψαν στην γενέτειρα του με τιμές και μία μεγαλοπρεπή τελετή. Χτίσανε μάλιστα και ένα βωμό πλάι στον τάφο του, καθιερώνοντας τα «Αριστοτέλεια» ως ετήσια γιορτή τιμώντας την μνήμη του.

Τα ίχνη του βίου και της πορείας του σπουδαίου φιλόσοφου αποτυπώνονται ανεξίτηλα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αφήνοντας σε εμάς ζωντανή την σπουδαιότητα του έργου του. Στα σημερινά Στάγειρα έχει δημιουργηθεί με πολύ αγάπη το Πάρκο του Αριστοτέλη, με τον ανδριάντα του φιλόσοφου που δείχνει να αγναντεύει ολόκληρη την Ελλάδα. Μέσα στο πάρκο υπάρχουν επίσης ειδικές κατασκευές που εξηγούν τα φαινόμενα εκείνα με τον τρόπο που εξήγησε στα χρόνια του ο Αριστοτέλης, ενδιαφέροντα παιχνίδια που δίνουν γνώσεις σε μικρούς και μεγάλους. Στα Αρχαία Στάγειρα, 700 μέτρα ανατολικά του σημερινού οικισμού της Ολυμπιάδας, βρίσκονται σημαντικά απομεινάρια από μία λαμπρή περίοδο για την ιστορία της αρχαίας πόλης.