Το Άγιο Όρος απαντάται και σαν «Περιβόλι της Παναγιάς», μία ονομασία που ξετυλίγεται μέσα από μία πανέμορφη ιστορία.

Άγιο Όρος

Οι προσκυνητές που θέλουν να επισκεφτούν το Άγιο Όρος θα πρέπει να προετοιμαστούν αρκετές μέρες πριν. Όλοι οι προσκυνητές θα πρέπει να έχουν κατά την είσοδό τους το διαμονητήριο, το οποίο εκδίδεται από το Γραφείο Προσκυνητών Θεσσαλονίκης. (2310 833733, φαξ: 2310 861611). Τα στοιχεία που χρειάζονται για την έκδοση είναι ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, αριθμός ταυτότητας, ημερομηνία έκδοσης, εκδούσα αρχή.

Οι αλλοδαποί πρέπει να στείλουν ένα φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου τους και παραλαμβάνουν το διαμονητήριό τους από το Γραφείο Προσκυνητών.

Ο αριθμός προσκυνητών ανά ημέρα είναι περιορισμένος και πιο συγκεκριμένα 100 Έλληνες ορθόδοξοι και 10 αλλοδαποί, σύνολο 110 προσκυνητές ημερησίως. Το διαμονητήριο έχει ισχύ για 4 ημέρες, ενώ οι προσκυνητές που θέλουν να επιμηκύνουν την διαμονή τους στο Άγιο Όρος θα πρέπει να απευθυνθούν στην Ιερά Κοινότητα στις Καρυές.

Οι προσκυνητές συνηθίζουν να διανυκτερεύουν στην Ουρανούπολη, μιας και την ημέρα της εισόδου στο Άγιο Όρος θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Γραφείο Προσκυνητών Ουρανούπολης στις 08:00 ώστε να παραλάβουν το διαμονητήριό τους πληρώνοντας 30€. Οι φοιτητές πληρώνουν 15€ επιδεικνύοντας το φοιτητικό τους πάσο. Η αναχώρηση με το καράβι γίνεται στις 09:45.